Ons brein

De mens bezit een uiterst complex, actiegericht brein. Dit brein bepaalt voor ca. 95% wat wij in een bepaalde situatie gaan doen. In de resterende 5% speelt ons vermogen tot rederneren een rol. We maken bewust plannen voor de toekomst, zoeken een partner, een baan, een huis en bedenken talloze andere kleine en grote plannen, toch? Mis! Ook bij het maken van onze plannen speelt, zonder dat we het in de gaten hebben, ons brein de hoofdrol.

Individuele verschillen

Wij mensen hebben heel veel gemeen met elkaar. Toch zijn we allemaal anders. Maar zijn we niet zo anders als we wel eens denken. Dat kan ook niet, anders zouden we ze de anderen niet kunnen begrijpen en categoriseren. Individuele verschillen begint al bij het verschil tussen vrouwen en mannen. Van zowel vrouwen als mannen bestaan er zes verschillende persoonlijkheden. Iedere persoonlijkheid heeft als kenmerk dat het stabiel is. Je herkent die persoonlijkheid aan de manier hoe ze met anderen omgaan en waarmee ze sociale problemen oplossen.

Motivatie en signalen

Ieder mens heeft een specifieke, wat wij fundamentele motivatie hebben genoemd. Deze motivatie bepaalt de manier waarop hij zich opstelt naar, en omgaat met, anderen. De motivatie is herkenbaar aan de sociale strategie die zich uit in de vorm van signalen.

Algemene psychologische kenmerken

Vrouwen en mannen verschillen psychologisch in een aantal essentiële opzichten van elkaar. Vrouwen zijn meer empathisch dan mannen, mannen zijn meer bezig met systematiek en patronen.

Hoewel er geen (duidelijk) verschil bestaat tussen vrouwen en mannen in algemene intelligentie (‘g’), bestaat er wel een verschil tussen een aantal afzonderlijke, seks-gerelateerde eigenschappen.

Mannen zijn over het algemeen beter in (1) mentale rotatie, (2) ruimtelijke navigatie, inclusief kaartlezen, (3) als kind spelen mannen liever met mechanisch speelgoed, (4) volwassen mannen scoren hoger op techniek, fysica en wiskunde.

Vrouwen daarentegen scoren hoger dan mannen op (5) het herkennen van emoties, (6) sociale sensitiviteit, (7) en zijn verbaal beter dan mannen. Vrouwen (8) gaan eerder praten dan mannen, (9) en spelen als kind liever met poppen.

De verschillen zijn mede het gevolg van de verschillende hoeveelheden dopamine, serotonine, estrogeen, cortisol, norepinefrine, oxytocine en testosteron.