DE HIERARCHISCH-CONSCIENTIEUZE VROUW

Ambitie

Je hebt geen al te duidelijke ambities. Het liefst verkeer je in een omgeving waar je je kunt concentreren op de dingen die weinig menselijk contact nodig maken. Je leeft in je eigen wereld waar communicatie met anderen niet op de eerste plaats staat. In een omgeving met veel anderen, zonder je je liever af om verwarrende situaties te vermijden (Wilhelm et al., 2001). Je hebt ook niet veel belangstelling voor contacten die je eventueel verder kunnen helpen in je persoonlijke leven of je werkrelaties.

Relaties

Wat mensen beweegt en bezielt is lastig voor je omdat je hun gedrag moeilijk kunt verklaren of voorspellen. Dat geldt zeker voor jou. Eigenlijk voel je je altijd wat ongemakkelijk in de omgeving van anderen. Goede vriendschappen zijn daarom lastig. De relatie met je ouders is al vaak moeizaam te noemen. Je ouders snappen je niet altijd even goed en hebben soms het gevoel dat je je afzondert. Hoewel het lastig voor je is het gedrag van anderen te voorspellen, begin je wel patronen te ontdekken in de reacties van anderen (Baron-Cohen, 2005). Daar maak je slim gebruik van waardoor je na veel ervaring vaak toch een goed beeld krijgt van wat anderen willen en denken. Ook als je iemand tegenkomt die zijn of haar waardering voor jou laat blijken, wil je liever geen relatie aangaan. Afhankelijk of die ander initiatieven ontwikkelt, zal één van jullie beiden de kaders van die relatie bepalen.

Opleiding en werk

Je hebt de ambitie je te verdiepen in de wereld van de wiskunde, de informatietechnologie, natuurkunde of takken van de wetenschap die gericht zijn op meer inzicht in de processen en systemen die daaraan ten grondslag liggen. Je hebt inderdaad veel aanleg voor inzicht in patronen en krijgt ook daar uiteindelijk waardering voor. Die waardering komt je zelfbeeld ten goede. Het liefst werk je binnen duidelijke kaders met afgepaste werkzaamheden (Baron-Cohen, 2005)

Prestige

Je kracht is dat je trots bent op dat wat je kan en doet. Je krijgt ook veel waardering voor je werk waardoor je zelfbeeld groeit. Dat is dan ook zo ongeveer het enige waarin je bent geïnteresseerd. Je merkt dat je voor anderen niet makkelijk te duiden bent – je zwijgzaamheid integreert anderen maar houdt de meesten mensen ook op een afstand. Wat jou betreft is dat ook prima.

Uiterlijk

Je uiterlijk, dat wil zeggen met name je kleding, doet je niet zoveel. Je gaat eenvoudig gekleed, besteedt niet veel geld aan kleding, make-up of accessoires. Het liefst draag je vage kleuren zoals grijs, zwart, beige of groen. Als het maar niet te veel opvalt, want daar hou je niet van. Omdat je door je aanleg en veel achter boeken en een pc zit, zijn je ogen vaak niet al te best en verberg je je graag achter een grote bril met een donker montuur.

© 2009/2020, Simons & Waldorp