DE HIERARCHISCH-EXTRAVERTE MAN

Ambitie

Je bent een gedreven man die zich realiseert dat er maar weinig tijd is om datgene te bereiken wat je graag wil. En hoe je dat wil bereiken is al vrij vroeg duidelijk: het gaat om de knikkers en jij bepaalt het spel. Je weet dat je veel concurrentie hebt, maar dat neem je op de koop toe: winner takes all! Je bent niet bang om risico’s te nemen en bereid te knokken voor je droom. Je kiest onbewust de strategie die het beste bij je past. Mensen onder druk zetten (Lukaszewski et al., 2015), angst inboezemen (Chapais, 2015) of ze ongemerkt beïnvloeden (Hawley, 1999). Je doel is een belangrijk positie in een organisatie. Je kracht is dat je onbewust kiest voor een organisatie met een sterke hiërarchie.

Sterktes en zwaktes

Ambitie is weliswaar jouw drijvende kracht, maar je hebt niet zo’n heel goede kijk op wat anderen beweegt (Baron-Cohen, 2005). Voor jou lijkt dat niet zo belangrijk, want meer dan de meeste anderen heb je beter in de gaten waar je kansen en bedreigingen liggen. Bovendien is je kracht dat je al snel in de gaten hebt waar mensen positief of negatief op reageren. Je zwakte is dat je denkt dat het je goed afgaat om de mensen om je heen te overtuigen van jouw inzichten en visie. Maar daarin kun je je op langere termijn sterk vergissen. Want hoewel je al snel binnen een organisatie naar een steeds hogere functie klimt, loop je kans op grotere weerstand en ben je bereid grotere risico’s te nemen (Wilson & Daly, 1984).

Opleiding

Je kracht is dat je ambitie je drijft in de richting van een opleiding waarin je de skills en competenties verwerft voor een bestuurder. Het maakt je eigenlijk niet zo veel uit wat voor soort opleiding het is, als je maar hogerop in een organisatie kunt komen. Soms sluiten opleiding en doel niet naadloos op elkaar aan. Een juridische opleiding is evenveel waard als bedrijfseconomie.

Relaties

In je relaties is je kracht dat je, dankzij je positieve zelfbeeld, bereid bent vrouwen aan te spreken waarvoor veel andere mannen terugdeinzen (Lee & Ashton, 2005). Het zijn vrouwen die eveneens een positief zelfbeeld koesteren (Maasz et al., 2016). Deze vrouwen zijn gevoelig voor je ambities om een belangrijke positie in één van de toonaangevende instituties te bereiken. Ook je investering in tijd, moeite, energie, geld en bezittingen vinden ze belangrijk om zich te kunnen onderscheiden in hun eigen vriendenkring. Hier past een waarschuwing omdat aantrekkelijke vrouwen niet makkelijk zijn om te veroveren en er altijd kapers voor de kust liggen. Zakelijk en privé heb je moeite inzicht te krijgen in het gedrag van anderen (Ames & Kammrath, 2004). In je werk heb je de neiging om discussies en anderen te domineren en je agressief op te stellen. Dit gedrag kan negatieve reacties oproepen van collega’s (Cheng et al., 2010) en loop je de kans in je eigen voet te schieten.

Kleding

Daar geef je ook graag – soms veel – geld aan uit. Schoenen, horloges, dassen, riemen en zonnebrillen zijn daarbij favoriet en bij voorkeur van een bekend merk. Hoewel dat soms een behoorlijke aanslag op je inkomen betekent, heb je dat er graag voor over. Ook een eigen huis en een auto van een van de bekendere, betere merken staan op je verlanglijstje.

© 2009/2020, Simons & Waldorp